ברצוננו להביא לידיעתכם מידע על סדנאות ייחודיות שאנו מעבירים בבתי ספר, תנועות נוער ועוד.
הסדנאות מעבירות מידע בנושאים מוכרים שנידונו כמו דמוקרטיה, מלחמה בעוני, איכות סביבה ועוד, אך השונה בהן הוא דרך ההעברה: פנייה ישירה למשתתפים בדרך שמבררת יחד איתם איפה הנושאים הללו באים לידי ביטוי בחייהם האישיים, וכיצד הם יכולים להשתתף בלקיחת אחריות עליהם.
דרך העברה זו עוזרת להצגת פן אישי של מעורבות חברתית ובמקרים מסוימים עשויה להביא ליצירת פרויקטים משמעותיים לפרטים ולקהילה.
הסדנאות כוללות גם אפשרות ליווי ו/או המשך פגישות לאחר מכן.
כמו כן, ניתן – ורצוי – לקבל חומר רקע לסדנאות עבור המשתתפים.
משך הסדנה: שעה וחצי (שני שיעורים), אך אפשר גם 45 דקות (שיעור אחד). מומלץ לקיים סדנאות המשך.
מחיר הסדנה: 150 ש"ח (החזר הוצאות דפוס ונסיעות, ותרומה להמשך פעילות העמותה.) סדנאות לגופים חסרי הכנסות ניתנות בחינם.
לצורך העברת הסדנה רצוי לנו וידאו וטלוויזיה/מקרן וידאו, אבל לא הכרחי
פירוט הסדנאות ומידע נוסף עליהן מצורף בהמשך.
לבירור פרטים נוספים ו/או לקביעת סדנה נא לפנות לשי 052-8573190
סדנת דמוקרטיה ומעורבות חברתית
אנו יוצאים מתוך נקודת הנחה, שכל אחד/ת מסוגל/ת לקבל החלטות הנוגעות לחייו, ולפעול לשינוי הדברים שמפריעים לו בחייו ובעולם. לתפיסתנו, דמוקרטיזציה של המערכות, הגדלת מעגל מקבלי ההחלטות, היא הדרך הטובה ביותר לשיפור החברה, וליצירת חברה של אנשים שלוקחים אחריות ומקדמים ביחד פרויקטים עבור עצמם ועבור קהילתם. בסדנה נדון בדרך שבה כל אחד/ת יכול/ה לקדם את הדמוקרטיה בסביבתו/ה ובחברה בכלל. הסדנה נותנת למשתתפים כלים להבין את הדרך שבה עובדת מערכת השלטון, כלים לבקר אותה, וכלים לפעול למען דמוקרטיזציה בחייהם ובחברה בכלל.
חלק ממטרת החינוך היא להתאים את התלמידים לחיים בחברה דמוקרטית. חברה דמוקרטית היא חברה שבה האזרחים מעורבים בקבלת ההחלטות בנוגע לחייהם, ולכן היא חברה שמעניקה חופש וזכויות, אך יחד איתם גם מטילה על האזרחים את העול של אחריות אישית, מעורבות, בדיקה וביקורת. "סדנת דמוקרטיה ומעורבות חברתית" היא הזדמנות עבור התלמידים להתנסות בחוויה דמוקרטית, שלא מנוהלת לחלוטין מלמעלה. מה שיקרה בסדנה, הדרך בה תתנהל ותנוהל, צורת הישיבה, המקום, הסביבה, ניהול הזמן, תוכן הדברים – נקבעים על ידי כלל המשתתפים בסדנה. לכן, במהלך הסדנה נדרשות מהמשתתפים לא צפייה והקשבה פאסיבית למה שקורה ונאמר להם, אלא גם מחשבה, בדיקה, ביקורתיות, יכולת ביטוי עצמי וקבלת החלטות במשותף, תוך התחשבות ברצונם הם וברצון חבריהם.
במהלך הסדנה המשתתפים בוחנים, מתמודדים ומתעמתים עם הדברים שמפריעים להם בחייהם, בסביבתם, בארץ ובעולם, ועם מה שעוצר אותם מלשנות את מה שמפריע להם. כמו כן, המשתתפים מתמודדים עם מושגים כמו: זכויות, חובות, חופש, אחריות, דמוקרטיה, שיתוף פעולה, מוסר ועוד.
הסדנה כוללת אפשרות, אם המשתתפים יבחרו בכך, להצגת אנקדוטות (קטעי סרטים, כתבות מהעיתונות, סיפורים אישיים ומידע כתוב), למשל בנושאים אלה:
- בעיות בעולם המשותפות לכולנו: זיהום הסביבה, תאונות דרכים, זכויות אדם וכו'
- דוגמאות להצלחות של אנשים (כלל ילדים) לשנות דברים שהפריעו להם, בארץ ובעולם
- מידע על זכויות האדם, הילד, התלמיד, העובד, האישה וכו', בדגש על זכות הביטוי וההתארגנות
- תקשורת המונים ותקשורת אלטרנטיבית
- דרכים להפצת מידע וליצירת שינוי
סדנת איכות סביבה ותאונות דרכים
בימים אלה אנחנו שומעים יותר ויותר על אסונות טבע שמתרחשים בעול ועל עלייה בתאונות הדרכים. כמעט בכל משפחה יש מישהו שחולה בסרטן. נושא איכות הסביבה הופך להיות יותר ויותר רלוונטי לחיינו, והצורך בשינוי חברתי בתחום זה הופך להיות קריטי. בסדנה נלמד על השפעת איכות הסביבה על בריאות האוכלוסייה, השפעת התחבורה על חיינו כיחידים וכחברה, ונדון במה כל אחד מאתנו יכול לעשות על מנת לפעול למען שיפר איכות הסביבה ובריאות הקהילה. הסדנה נותנת לתלמידים כלים להבנת השיח הציבורי בנושאי איכות הסביבה, בריאות הציבור ותחבורה, וכלים להשפיע על החיים האישיים ועל השיח הציבורי.
במהלך הסדנה יוצגו מצגות, קטעים מסרטים, כתבות מהעיתונות ונתונים מדעיים.
במהלך הסדנה נדון בשאלות:
- מה אומר לנו המושג "איכות הסביבה"?
- מהם הגורמים העיקריים לתמותה ומחלות בישראל?
- מה אנחנו יודעים על הדרך שבה מיוצרים המוצרים שאנחנו קונים?
- מהי "דריסת רגל אקולוגית"? (מבחן לבדיקת דריסת הרגל האקולוגית של כל אחד מאיתנו)
- אלו דברים כל אחד מאתנו יכול לעשות בכדי לשנות את המצב?
- מה אנחנו, כחברה, יכולים לעשות בכדי לשנות את המצב?
מבוא:
אם דוחסים 4.5 מיליארד שנים מההיסטוריה של כדור-הארץ בשלושים יום, המין האנושי מופיע בערך דקה אחת לפני חצות היום השלושים, והמהפכה התעשייתית מתרחשת בחלקיק השניה האחרון של דקה זו. אך ברגע קצר זה פני כדור-הארץ משתנים באותה מידה שהשתנו בכל הזמן שקדם לכך. המהפכה התעשייתית החלה עם גילוי שפע של אנרגיה זמינה וזולה: הנפט, הפחם והגאז הטבעי. הללו הביאו להתפתחות התחבורה הממונעת, חקלאות אינטנסיבית, מוצרי חשמל, מוצרי קוסמטיקה, תעשיית האריזה והפלסטיק, תעשיית התרופות המודרנית, חומרי הדברה בענף החקלאות האינטנסיבית ועוד. בשנות ה-40 של המאה ה-20 החלו להופיע סימנים מדאיגים על כך שרבים מהחומרים שאותם התחלנו לשחרר לסביבה שלנו בכמויות גדולות, משפיעים לרעה על בריאותנו: למשל, אחד מכל שניים וחצי אנשים שחיים היום בישראל יחלה – וכנראה ימות – מסרטן; 1,500 אנשים מתים בכל שנה באיזור תל אביב בלבד כתוצאה מזיהום האוויר (בעיקר ממכוניות). במקום להשקיע בתחבורה נקייה ובטוחה (כמו רכבת), השקענו (והפכנו להיות תלויים) בתחבורה מזהמת ומסוכנת (רכבים פרטיים). המהפכה התעשייתית גם הגבירה את התלות שלנו במוצרים שמיוצרים על ידי אחרים ומיובאים מרחוק, והפחיתה את הידע החיוני שלנו על "כיצד לחיות" (כיצד לייצר מזון, מחסה ובגדים בעצמנו), הביאה לחקלאות חדגונית שהרסה את פוריות האדמה, הגבירה את "אפקט החממה" (אסונות טבע, הנזקים מקרינת השמש וכו').
"תנועת חיים" (ע"ר) – היא עמותה ללא מטרות רווח, שפועלים בה מתנדבים בלבד (אין מקבלי שכר). מטרת העמותה היא לעודד מעורבות חברתית, ולתמוך באנשים וקבוצות המעוניינים לפעול לשינוי חברתי בנושאים שונים. פעילי העמותה פעילים להעלאת המודעות החברתי ויצירת שינוי לטובה בתחומים רבים: זכויות אדם (למשל קמפיין נגד סחר בנשים), איכות סביבה ובריאות הציבור (למשל קמפיין נגד זיהום המים), תאונות דרכים, זכויות בעלי חיים ועוד.